

Blåskjell
(Mytilus edulis)
Blåskjell er det vanligste skjellet langs kysten. Dyrking av blåskjell baserer seg på innsamling av vill yngel. Blåskjelldyrkingen skjer derfor gjerne i to faser, hvor anlegget blir høstet etter den første vekstsesongen, skjellene størrelsessortert og satt ut igjen i dyrkingsstrømper i et passende antall per meter. Skjellene høstes etter to til tre år.
Visste du at ...
blåskjell-larvene svømmer fritt i vannet til de er 0,3mm.
Utbredelse
Blåskjell vokser langs hele kysten, men trives best i temperaturer mellom 8 og 10 grader.
Fangst
Mesteparten av blåskjellproduksjonen foregår hos 2 produsenter i Trøndelag. Totalproduskjonen er 1300 tonn
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Størrelse
Blåskjellene blir solgt levende i nett eller pakket i modifisert atmosfære, som gir god holdbarhet. Norske blåskjell har god kvalitet på grunn av lang vekstid.
Tilberedelse
Ferske blåskjell skal alltid brukes levende. Fra naturens side tåler de tørrlegging og kan holdes levende relativt lenge etter opptak. Overlevelsen avhenger imidlertid av skjellenes kondisjon og lagringsforholdene. Smaken på skjellene blir dårligere hvis de lagres for lenge. Vi må derfor alltid forsøke å få tak i så ferske skjell som mulig.I matlagingen bruker vi hele skjellmaten. Skjellmaten skal ha kort tilberedning, slik at den ikke krymper og blir seig. Blåskjell brukes tradisjonelt dampet, gjerne smakssatt med hvitvin, hakket løk, hvitløk, persille eller andre krydder. Det finnes også et utall andre tilberedningsmåter for blåskjell. De er velegnet til gratinering, i supper, gryter og andre sjømatretter.
Oppskrifter

Blåskjell - grunnoppskrift
Blåskjell er en spennende råvare som kan tilberedes med utallige forskjellige smaker. Her finner du grunnoppskriften som er et bra utgangspunkt for videre eksperimentering.

Kremet blåskjellsuppe
Blåskjellsuppe er enkelt og godt! Hva passer vel bedre til en kald vinterkveld enn en varm og smakfull suppe?