Tegning av Piggvar - oppdrett
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Piggvar - oppdrett

Piggvar - oppdrett

(Psetta maximus)

Piggvar er en flyndrefisk som tilhører varfamilien. Den er nesten rund og kan blir 10 - 12 kg. Det er lite fangst av vill piggvar i Norge, oppdrett er derfor et svært godt alternativ.

Visste du at ...

Piggvaren er kalt havets fasan, fordi den regnes som like eksklusiv.Den blir også kaldt havets konge!

Utbredelse

Mesteparten av piggvaren som omsettes i Europa kommer fra oppdrett. I Norge produseres 250 tonn pr år.

Fangst

Oppdrett foregår i kar på land. Stamfisk av piggvar strykes og egg og melke befruktes kunnstig. Nyklekte larver fores med levendefôr i en periode før den vines til tørrfôr. Piggvaren slaktes på eget slakteri når den er over 3 kg

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

En stor andel av piggvaren som brukes i Europa er oppdrettsfisk. Det oppdrettes mest piggvar i Spania, men både i Frankrike og Danmark produserer piggvar. På grunn av det beskjedne fisket er det lite piggvar på det norske markedet. Det er synd, for piggvaren er en eksepsjonelt god matfisk. Den har en fast tekstur og en særegen aroma som gjør at mange mener at dette er den beste fisken som finnes. Piggvar har alltid vært ansett som en eksklusiv råvare, med høy pris. Piggvaren går hovedsakelig til delikatessemarkeder og restauranter.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Piggvaren brukes ofte filetert, men gir større smaksutbytte hvis finneranden får følge med, for eksempel delt som koteletter. Når den brukes dampet eller bakt bør bena være på, da dette gir et mer smakfullt og saftig resultat enn ren filet. Fettet som ligger langs finneranden er meget smakfullt og kan med fordel sitte på under tilberedning.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Stekt piggvar med soya- og hasselnøttsjy. Fotograf: Tom Haga.

Stekt piggvar med soya- og hasselnøttsjy

Piggvar er en eksklusiv fisk som passer til fest. Sammen med hvite asparges, mandelpoteter og andre godsaker har du en oppskrift som faller i smak hos alle.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter