

Kveite - oppdrett
(Hippoglossus hippoglossus)
En stor del av den kveiten som omsettes i dag kommer fra oppdrett. Oppdrettskveiten holder en meget høy kvalitet. Kjøttet er fast, hvitt og aromatisk og har en rekke anvendelsesmuligheter. Stor fisk gjør det mulig å produsere ulike stykninger til ulike bruksområder.
Visste du at ...
kveiteyngel først har ett øye på hver side av hodet og svømmer som en vanlig fisk. På larvestadiet vil ett øye vandre over på andre siden og kveiten slår seg ned på bunnen, og blir en flatfisk.Utbredelse
Oppdrettskveiten er avlet frem fra norske villkveiter med gode egenskaper for oppdrett.
Fangst
Kveite oppdrettes først i kar på land, og når den blir større i merder i sjøen. Den har en lang produksjonstid og slakses når den er ca 5 år og har nådd en optimal slaktestørrelse.
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Størrelse
Oppdrettsfisk selges når den er 5 - 7 kg enten hel eller som filet. Oppdretterne vil gjerne selge hannfisken som vokser langsommere etter at den har nådd 3 kgTilberedelse
Kveite kan tilberedes på mange måter, men en fellesnevner er at den ikke må varmebehandles for mye. Kjærnetemperatur på 55 C er perfekt, ellers blir den lett tørr.
Oppskrifter

Kveite til jul
Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.