Tegning av Steinbit - Gråsteinbit
Illustrasjon som viser tilgjengelighet av Steinbit - Gråsteinbit

Steinbit - Gråsteinbit

(Anarhichas lupus)

Det finnes tre arter av steinbit i våre farvann gråsteinbit, flekksteinbit og blåsteinbit som ikke er egnet som matfisk. Gråsteinbit kjennetegnes på den grå fargen, ofte med mørke striper på kroppssiden. Fargen kan variere noe, fra brunlig til blålig, men gir alltid inntrykk av at fisken er grå. Gråsteinbiten er vanlig fra fjæresonen og ned til ganske store dyp. Den foretrekker bunn hvor den kan finne skjul mellom steinblokker, og store fisk er gjerne stasjonære. Gråsteinbiten har den samme forplantningsbiologien som flekksteinbiten. Steinbitens karakteristiske kjeveparti passer til menyen dens, som består av kråkeboller, muslinger, snegler og krabber.

Visste du at ...

steinbitskinn er svært slitesterkt og har tidligere blitt brukt til å lage bokbind og sko av, nå lages plagg som vester og slips.

Utbredelse

Gråsteinbit er mer stasjonær enn de andre steinbitartene, og finnes i Barentshavet, Norskekysten og Nordsjøen

Fangst

Det drives ikke målrettet fiske etter gråsteinbit i samme grad som for flekksteinbit, men den taes både i trål og på garn og line. Voksne steinbiter har nesten ingen andre fiender enn dykkere og garnfiskere.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Steinbit ble tidligere betraktet som «ufisk», men er nå akseptert som en utmerket matfisk. Den inneholder 2,5 vektprosent fett og regnes som en halvfet fisk og kan bli opp til 125 cm og veie 20 kilo. Man får hovedsakelig kjøpt fersk filet kun i sesongen fra mai til september, men tilgangen i handelen noe varierende. Ellers får man kjøp fryste fileter stort sett hele året.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Steinbiten er bokstavelig talt så fast i fisken at den henger godt sammen, også når den blir skjært i mindre biter og godt varmebehandlet i en wok, på grill eller i ovnen. Kjøttet tåler også litt mer varmebehandling enn mange andre arter uten at den blir tørr, samtidig som du gjerne kan variere med spnstige smakstilsettinger og tilbehør. Steinbit egner seg også godt til frityrsteiking med panering/røre og farse produkter som fiskekaker.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen av Steinbit - Gråsteinbit

Oppskrifter

Bilde av retten Steinbit med stekt sopp og saus av basilikum. Fotograf: Alf Børjesson.

Steinbit med stekt sopp og saus av basilikum

Denne retten med stekte sjampinjonger og en fyldig saus av basilikum og hvitvin er perfekt som et festmåltid. Serveres med poteter, pasta, eller grønnsaker.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Steinbit fylt med blåskjell, tomat og urter. Fotograf: Alf Børjesson.

Steinbit fylt med blåskjell, tomat og urter

Et spennende festmåltid av steinbit fylt med blåskjell, tomat, hvitløk, og urter. Serveres med råstekte poteter og jordskokkpuré.

Se hele oppskriften

Bilde av retten Steinbit med tagliatelle og tomatsaus. Fotograf: Tom Haga.

Steinbit med tagliatelle og tomatsaus

Steinbiten får et eksotisk preg når den stekes med korianderfrø. Denne oppskriften passer til deg som vil lage både tagliatelle og tomatsaus fra grunnen av.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på 3 i uka eller under oppskrifter