

Skrei
(Gadus morhua)
Nordøstarktisk torsk eller Skrei som den stort sett kalles er den største torskebestanden i verden. De viktigaste gyteområdene er i Lofoten og Vesterålen hvor det traisjonelle Lofotfisket finner sted hvert år fra januar til litt ut i april. Navnet skrei betyr å vandre, og kommer fra å skride.
Visste du at ...
Skreien kan bli så mye som 169 cm og 55 kg, men vanligvis opp til 10-15 kg.
Utbredelse
Skrei finnes hovedsakelig i Barentshavet. I desember og januar vandrar den kjønnsmodne skreien fra Barentshavet til gytefeltene mellom Finnmark og Vestlandet.
Fangst
Skrei finnes kun langs norskekysten. Cirka 40 prosent blir fisket utenfor Lofoten og Vesterålen, men fisket strekker seg helt fra Finnmark i nord til Stad i sør. Lofotfisket foregår fra januar til ut i april og har helt siden vikingtiden hatt stor betydning for landsdelen, men også for matforsyning og økonomi i landet som helhet. Til fisket brukes det line, garn, håndsnøre og på enkelte steder snurrevad. Bestanden er i god stand og gytebestanden er på et historisk høyt nivå.
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Størrelse
Etter at Skreien er fisket og renset, pakkes den i esker med is innen 12 timer. Derfor er den fersk og har den friske lyse fargen. Se etter kvalitetsmerket Skrei ® når du kjøper fersk skrei. Da er du sikret fisk med ypperste kvalitet. Skrei selges selfølgelig fersk hel men også ulike deler blir benyttet som lever, rogn, tunge, hodet og kjaker. Ellers foredles også mye av skreien til klippfisk og tørrfisk som det seinere igjen blir laget lutefisk av.
Tilberedelse
En av de tradisjonelle norske tilberedningen av skreien kalles mølje, og er enkel å lage; fisk, lever og rogn (i hver sin gryte) trekkes møre i lettsaltet vann og serveres med kokte poteter. Men fersk skrei passer veldig bra til de fleste tilberedningsmetoder som steiking, baking, damping, trekking/posjering og tåler mange retninger når det kommer til saus og garnityr. Brukt gjerne de ulike delene av skreien (lever, rogn, tunge, hode og kjake) hver for seg eller sammen når man komponerer en rett. Pass på uansett tilberedning å ikke gi skreien for mye varmebehandlig (som med fisk generelt), den har en optimal kjernetemperatur på 56˚C.

Oppskrifter

Skrei med chorizo
I denne oppskriften møter den milde og friske smaken av skrei den spenstige og sterke smaken av chorizo. Dette er en vinner til fest.

Skrei med gulrotpuré
Hvis du vil fortelle din kjære noe med middagen du lager, skal du velge kjærlighetsfisken skrei. I denne oppskriften er også tilbehøret hjertelig!