Det finnes flere bestander av hyse i norske farvann. Både nordøstarktisk hyse og hyse i Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat er i så god forfatning at bestandene er MSC sertifisert.


Hyse (Kolje),
(Melanogrammus aeglefinus)
Hysen er en torskefisk og er lett gjenkjennelig på grunn av sitt overbitt, og en tydelig mørk flekk bak brystfinnen. Den er en bunnfisk, som foretrekker bløt bunn og lever av dyr som lever i og på bunnen. Hysen beiter ved å søke etter byttedyr med munnen nede i bunnsubstratet. Hysen kan bli opptil 19 kilo, men vanlig størrelse er et par kilo. Det finnes flere bestander av hyse i norske farvann, nordøstarktisk hyse og hyse i Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat er viktigst.
Visste du at ...
hyse ofte brukes i 'fish and chips'?
Utbredelse
Hysen finnes langs hele kysten, men er særlig vanlig i nord.
Fangst
Den norske fangsten av hyse tas i stor grad som bifangst i trålfisket etter torsk, men det foregår også et direkte fiske med line og flyteline (langs Finnmarkskysten). Den norske fangsten med line utgjør nesten like mye som trålfangstene. Det tas også en del hyse med snurrevad og noe med garn.Hyse fiskes oftes på bunnen med åte(linefangst), på havet, langs kysten og i fjordene på dyp mellom 80 og 300 meter. Minstemålet nord for 62 grader er 40 cm, mens sør for 62 grader er det 31 cm.
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Størrelse
Fiskekjøttet er meget velsmakende, men kjøttet er nokså grovt og kornete og mange foretrekker da farseprodukter av hyse. Den kan også tørkes, og tørrfisk av hyse er meget velsmakende.
Tilberedelse
Kjøttet hos hysen er hvitt og har en mild smak. Det er relativt tandert og har begrenset holdbarhet i fersk tilstand. Hysen må derfor behandles forsiktig for at kvaliteten ikke skal bli redusert. Hysen brukes ofte til farseproduksjon. Den kan også tørkes, og tørrfisk av hyse er meget velsmakende. Ikke 'glem' klassikeren røkt kolje.

Flere utbredelseskart

Oppskrifter

Bestemors fiskekaker
Hjemmelagde fiskekaker smaker kjempegodt. Prøv bestemors variant sammen med brød, bacon, revet gulrot og kokt egg. Husk at fiskekaker også egner seg ypperlig som grillmat på tur!.