(Oncorhynchus mykiss)
Ørret er et navn som brukes om flere arter av laksefisk. Ferskvannsørret og sjøørret blir også omtalt som vanlig ørret, og er i samme slekt som atlantisk laks. Dette er ikke det samme som regnbueørret, som er den ørreten Norge driver oppdrett på. Regnbueørreten ble innført til Europa fra USA på slutten av 1800-tallet. Oppdrettsørret er i det alt vesentlige regnbueørret, som egner seg godt som oppdrettsfisk. Da Norge startet med oppdrett, var det med nettopp regnbueørret. Norges sjømatråd har sammen med ørretnæringen utviklet en kvalitetsstandard for norsk oppdrettet ørret.
Regnbueørret regnes som en fremmed art i Norge som er introdusert til oppdrett. Det er lite sannsynlig at eventuell rømt oppdrettsørret vil klare å etablere seg i norsk vill natur.
Det oppdrettes ca 70000 tonn regnbueørret i Norge, 5% av totalproduksjon av oppdrett
Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene
Regnbueørret eller 'Fjordørret' slaktes når den er mellom 3-5 kg og selges i utallige produktvarianter.
Regnbueørreten er gjerne litt fetere enn laksen og får en mer intens rødfarge på fileten. Det høye fettinnholdet og den kraftige fargen gjør ørreten særlig velegnet til røyking og graving. Regnbueørret er attraktiv på markedene i Asia, hvor fargen er viktig. Ørreten er velegnet til rå tilberedning. Fjordørret er merkevarenavnet for ørret som er oppdrettet, pakket og transportert etter krav fra egen kvalitetsstandard.
Regnbueørret kan generellt brukes i alle oppskrifter med rød fisk (laks og røye).
Risoni er pasta som ser ut som ris. Den tar lett til seg deilige smaker fra andre ingredienser i gryteretter, som i denne oppskriften på ørret i risoni med sjalottløk og gulrot.
Tortillawraps passer godt til tapas siden de kan fylles med nesten hva som helst. I denne oppskriften foreslår vi rå ørret, grønnsaker og hjemmelaget kryddermajones.
Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.