Strektegning avKveite
Kveite

Kveite - Atlantisk villkveite

(Hippoglossus hippoglossus)

Kveita finnes på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Biscaya og helt nord i Nordishavet. Den har en langstrakt kropp og mørk brunlig farge med lysere felt langs finnene. Sidelinjen går i en bue over brystfinnen.

Unge kveiter kan finnes på grunt vann, mens store individer foretrekker store dyp og finnes fra et par hundre meters dyp og nedover. Kveita er en god svømmer og går gjerne oppe i vannmassene på jakt etter byttedyr. I Norge er det en sterk tradisjon for å fiske og bruke kveite, og denne fisken har i all tid vært svært høyt verdsatt. Den kalles ofte for hellefisk, utledet av norrønt ”heilagr fisk”. Tradisjonen har nok sitt utspring i flere praktiske forhold. For det første er kveita stor. En velvoksen kveite ga mye mat, enten den ble brukt i egen husholdning eller solgt. I tillegg er den svært holdbar, og kunne oppbevares kjølig i mange dager uten å forringes, selv før kjølelagrenes tidsalder. Den har også et høyt fettinnhold og en svært sunn fettprofil.

Visste du at ...

kveiter under 5 kg også kalles hellebarn?

Utbredelse

Kveita finnes på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Biscaya og helt nord i Nordishavet.

Fangst

Det er tatt kveiter på nesten 300 kilo. Kveite fiskes med line og garn. I dag er kveitebestandene ganske nedfisket, og det målrettede fisket begrenset. Oppdrettskveite er et godt alternativ!

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Kveiten er en meget god matfisk som alltid har vært høyt priset. Oppdrettskveiten holder en meget høy kvalitet. Kjøttet er fast, hvitt og aromatisk og har en rekke anvendelsesmuligheter. Stor fisk gjør det mulig å produsere ulike stykninger til ulike bruksområder. Kjøttet og fettlaget som ligger mellom fileten og skinnet, og ute ved finnebasis er meget smakfullt, og kotelettstykker og stykninger som har disse delene intakte er meget anvendelige.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

kveite kan tilberedes på mange måter, men må ikke varmebehandles for mye, da blir den tørr. Kveite tåler tilbehør med sterke smaker. Å bake kveite hel gjør at fisken blir saftig og naturlig på smak, enkelt og godt!

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen avKveite

Oppskrifter

Bilde av retten Kveite med hollandaise. Fotograf: Jim Hensley.

Kveite med hollandaise

Saftig og god kveite med kål, knaskegulrøtter og asparges er noe av det beste som finnes. Server den til dine gjester med hollandaisesaus og persillepoteter.

Fremgangsmåte på godfisk.no

,
Bilde av retten Kveite med ost- og ansjostopping. Fotograf: Ingvar Eriksson.

Kveite med ost- og ansjostopping

Det blir en ordentlig festmiddag med saftig kveite. Server nydelig ovnsbakt kveitefilet med ost- og ansjostopping sammen med hjemmelaget salat og dressing.

Fremgangsmåte på godfisk.no

,
Bilde av retten Kveite med en smak av blåskjell. Fotograf: Tom Haga.

Kveite med en smak av blåskjell

Kveite trukket i melk med hvitløk og koriander gir fisken en nydelig smak og konsistens. Servert med en skummende blåskjellsaus og grønnsaker er denne oppskriften komplett.

Fremgangsmåte på godfisk.no

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.