Strektegning avKongsnegl
Kongsnegl

Kongsnegl

(Buccinum undatum)

Kongsnegl er et bløtdyr, og tilhører gruppen forgjellesnegler. Bruk av kongsnegl har lange tradisjoner og blir konsumert i store mengder i blant annet Frankrike, Sør-Korea, Japan og Kina. Det er en relativt stor snegleart. Skallet er spiralsnodd med bølgete ribber og kroppen er lys, med mørkere runde flekker. Fargen på skjellet varierer, men er ofte ganske hvitt og brunt. Den finnes fra sand og mudderbunn i fjæra og ned til et dyp på ca. 100 meter. Kongsneglen lever av åtsler og forskjellige bunndyr.  

Visste du at ...

I Sør-Korea har man egne gater med kongsneglrestauranter på rekke og rad

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg langs hele norskekysten. 

Fangst

I Norge blir kongsnegl tatt med teiner, i bifangst eller med fridykking. Arten gyter hovedsakelig på høsten. 

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Kongsnegl kan bli inntil 10-11 cm lang. Arten blir normalt rundt 10 år gammel, men den kan også bli eldre. Den blir ikke kjønnsmoden før etter 5-7 år. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Det er i all hovedsak muskelen på kongsneglen som blir konsumert. Denne har en hard og fast konsistens. Smaken er mild og søtlig. Sneglen passer utmerket som forrett, i supper eller råmarinert som ceviche. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.