Strektegning avHyse (Kolje),
Hyse (Kolje),

Hyse (Kolje),

(Melanogrammus aeglefinus)

Hysen er en torskefisk og er lett gjenkjennelig på grunn av sitt overbitt, og en tydelig mørk flekk bak brystfinnen. Den er en bunnfisk, som foretrekker bløt bunn og lever av dyr som lever i og på bunnen. Hysen beiter ved å søke etter byttedyr med munnen nede i bunnsubstratet. Hysen kan bli opptil 19 kilo, men vanlig størrelse er et par kilo. Det finnes flere bestander av hyse i norske farvann, nordøstarktisk hyse og hyse i Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat er viktigst.

Visste du at ...

hyse ofte brukes i 'fish and chips'?

Utbredelse

Hysen finnes langs hele kysten, men er særlig vanlig i nord.

Fangst

Den norske fangsten av hyse tas i stor grad som bifangst i trålfisket etter torsk, men det foregår også et direkte fiske med line og flyteline (langs Finnmarkskysten). Den norske fangsten med line utgjør nesten like mye som trålfangstene. Det tas også en del hyse med snurrevad og noe med garn.Hyse fiskes oftes på bunnen med åte(linefangst), på havet, langs kysten og i fjordene på dyp mellom 80 og 300 meter. Minstemålet nord for 62 grader er 40 cm, mens sør for 62 grader er det 31 cm.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Fiskekjøttet er meget velsmakende, men kjøttet er nokså grovt og kornete og mange foretrekker da farseprodukter av hyse. Den kan også tørkes, og tørrfisk av hyse er meget velsmakende.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kjøttet hos hysen er hvitt og har en mild smak. Det er relativt tandert og har begrenset holdbarhet i fersk tilstand. Hysen må derfor behandles forsiktig for at kvaliteten ikke skal bli redusert. Hysen brukes ofte til farseproduksjon. Den kan også tørkes, og tørrfisk av hyse er meget velsmakende. Ikke 'glem' klassikeren røkt kolje.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Kart som viser utbredelsen avHyse (Kolje),

Flere utbredelseskart

Oppskrifter

Bilde av retten Ekspress fiskesuppe. Fotograf: .

Ekspress fiskesuppe

En suppe blir mye raskere ferdig når grønnsakene er revet. Denne oppskriften egner seg godt på tur, og er en favoritt blant barna. Alt kan klargjøres på forhånd.

Fremgangsmåte på godfisk.no

,
Bilde av retten Fiskespyd. Fotograf: .

Fiskespyd

Fiskespyd er en turfavoritt blant barna. Denne oppskriften er uten gluten, skalldyr og nøtter, men pass på å sjekke om fiskekakene er glutenfri.

Fremgangsmåte på godfisk.no

,
Bilde av retten Fiskeboller med paprika. Fotograf:  Alf Børjesson.

Fiskeboller med paprika

Lag dine egne fiskeboller. Det er ikke vanskelig, og har du foodprocessor går det fort. De trenger ikke være hvite tvers igjennom, du kan foreksempel ha biter av rød paprika og grønn purre i farsen.

Fremgangsmåte på godfisk.no

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.