Strektegning avHjerteskjell
Hjerteskjell

Hjerteskjell

(Cerastoderma edule)

hjerteskjell regnes som uutnyttet ressurs fordi de norske skjellene regnes som spesielt gode fordi de inneholder lite grus og stein som ofte kan være problem.

Visste du at ...

som larve svømmer hjerteskjellet med en fot inntil den får skjell

Utbredelse

Store forekomster på sandstrender hvor høsting kan være i konflikt med friluftsinteresser.

Fangst

Det høstes en del hjerteskjell i strandsonen. Disse skjellene ligger nedgravd like under sandoverflaten. De kan høstes med spade eller rive på lavvann. Hjerteskjellene må stå i rent vann et døgn eller to for å kvitte seg med sand før tilberedning.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Uutnyttet art hvor tilgang er uforutsigbar. Pakkes i 1 - 2 kgs nett eller selges i løs vekt. Hjerteskjell blir ofte solgt som tilleggsprodukt fra grosistene som selger blåskjell og kamskjell.

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

De brukes vanligvis dampet, og gjerne i kombinasjon med annen sjømat – i supper, pastaretter osv. Hjerteskjellene har god sødme og en fast tekstur. Det er viktig å gi dem en rask varmebehandling, slik at de ikke blir seige.

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Oppskrifter

Bilde av retten Grillpakke med hjerteskjell. Fotograf: .

Grillpakke med hjerteskjell

Det enklest du kan legge på grillen er grillpakker fylt med det du måtte ønske. Om du gjør litt forarbeid på kjøkkenet kan du få en smaksopplevelse av en annen verden.

Se hele oppskriften

,
Bilde av retten Hjerteskjell med pasta og tomater. Fotograf: Per Eide.

Hjerteskjell med pasta og tomater

Denne pastaretten med hjerteskjell og tomater er en lett og frisk rett. Hvis du ikke har hjerteskjell kan du bruke annen tilgjengelig sjømat.

Se hele oppskriften

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.