Strektegning avHavsalat
Havsalat

Havsalat

(Ulva lactuca)

Havsalat er en vanlig grønnalge langs norskekysten. Bladene, som kan minne om vanlige salatblader blir normalt 10-15 cm i diameter. 

Visste du at ...

I flere kystsamfunn rundt om i verden har denne algen vært spist i århundrer. 

Utbredelse

Forekommer langs hele norskekysten i grunne bukter med næringsrikt vann, men finnes også helt ned til 15 meters dyp.

Sesongen er på våren og høsten. Unge planter som samles om våren smaker best. 

Fangst

Størrelse

Under normale forhold er bladene 10-15 cm i diameter. Disse kan under spesielt gunstige forhold bli så store som 1 m2. Havsalaten lever kun en sesong. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kan tørkes og brukes som krydder, stekes eller brukes rå i salater. Kan også kokes med andre grønnsaker i suppe. Konsistensen kan minne om spinat. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.