Strektegning avButare
Butare

Butare

(Alaria esculenta)

Butare er en brunalge som kjennetegnes av sitt lange gulbrune blad med stilken i midten. Likner litt på sukkertaren. 

Visste du at ...

På Irland driver man med oppdrett av butare der den renser vann rundt oppdrettsanlegg. 

Utbredelse

Utbredelsesområdet strekker seg fra Mandal til Svalbard. Den trives fra fjærsonen og ned til rundt 20 meters dyp. 

Fangst

I Norge blir butaren høstet vilt. Arten er av best kvalitet og høstes fra våren til sommeren.

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Bladet kan nå en lengde på 3 meter og en bredde på 20 centimeter under gunstige forhold. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kan brukes til kraft, eller spises som grønnsak i rå, marinert eller stekt tilstand. Den sprø stilken er ekstra smakfull. Stilken kan hakkes og brukes rå i salater. Bladene kan bløtlegges og dampkokes med smør og sitron.  Taren egner seg også for tørking. De små bladene nederst på stilken er søte og gode. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.