Strektegning avBlæretang
Blæretang

Blæretang

(Fucus vesiculosus)

Blæretang tilhører brunalgene og er en av de vanligste tangartene langs hele kysten av Norge. Navnet har arten fått på grunn av sine lett gjenkjennelige flyteblærer. Blæretang vokser på grunt vann og takler brakkvann godt. 

Visste du at ...

Et mislykket forsøk på å lage salpeter av brent blæretang under Napoleonskrigen, førte i 1811 til oppdagelsen av grunnstoffet Jod. 

Utbredelse

Blæretang er utbredt og meget vanlig i fjæren langs hele norskekysten, fra ytterst på kysten og helt innerst i fjordene. 

Fangst

Høstes vilt i Norge. Sesongen varer hele året. Blærene er av best kvalitet på våren. 

Les mer om de ulike fiskemetodene og hvordan man sikrer bærekraftig uttak av de ulike artene

Størrelse

Blæretangens størrelse varierer med lokale forhold. Maks lengde er 2 meter. 

Les mer om sjømat som næringsmiddel og mattrygghet

Tilberedelse

Kan kokes, stekes og friteres. Passer godt i supper og salater, gjerne til fisk. Tørket blæretang spises som snacks. Flyteblærene regnes som den mest smakfulle delen av tangen.

De ytterste skuddene samt de knudrete formeringsknoppene er best egnet som mat, men hele planten kan brukes til kraft eller til damping av fisk. 

Les mer om ulike konseveringsmetoder

Et større utvalg av oppskrifter finner man på godfisk.no, eller under oppskrifter.